Selecteer de taal

Het Hof Bladelin in de Naaldenstraat geldt als één van de parels van de Brugse binnenstad en is, in zijn sierlijke eenvoud, één van de prachtigste oude huizen uit de eerste helft van de vijftiende eeuw.

Het Hof Bladelin  is een echt ‘stadspaleis’, een monumentaal gotisch huis met traptoren,  gebouwd door één van de meest toonaangevende Bruggelingen uit de 15de eeuw, Pieter Bladelin, raadsheer van Filips de Goede en schatbewaarder van de Orde van het Gulden Vlies.  In 1466 verkocht  aan Piero de Medici die het vergrootte en inrichtte als bankfiliaal, beheerd door Tomaso Portinari.

Naast de hoofdvleugel een lager gebouw met ingangspoort. Erboven, in een neogotische gepolychromeerde nis, bemerkt men Pieter Bladelin in knielende houding voor Onze-Lieve-Vrouw.

In het hoofdgebouw  van het Hof Bladelin, met de ronde toren met zeshoekige witstenen spits in gotische stijl,  bevindt zich de grote Ridderzaal van Pieter Bladelin met zijn respectabele moerbalken, versierd met balksleutels waarin de wapens van Filips de Goede en zijn echtgenote Isabella van Portugal werden gebeiteld.
De binnenplaats is aan de drie zijden omgeven door galerijen. Twee gebeeldhouwde kraagstenen herinneren aan Pieter Bladelin, op de ene staat een vrouw met een hond, middeleeuws symbool van de huwelijkstrouw, op de andere staat het verhaal van  aartsbisschop Alphège van Canterbury. (Alphege, die ontvoerd was door de Noormannen in 1011, weigerde het losgeld te betalen dat zijn overweldigers wilden hebben, omdat dit de fondsen voor de armen zou hebben uitgeput. Hij werd uiteindelijk in 1012 vermoord door de Noormannen).

Twee medaillons met portretbustes van Lorenzo de Medici en zijn vrouw Clarice Orsini, behoren tot de vroegste voorbeelden van de renaissancekunst in de Nederlanden.