Hof Bladelin

 HofBladelin HofBladelin2 

 


Het Hof Bladelin in de Naaldenstraat geldt als één van de parels van de Brugse binnenstad en is, in zijn sierlijke eenvoud, één van de prachtigste oude huizen uit de eerste helft van de vijftiende eeuw.
Het Hof Bladelin  is een echt ‘stadspaleis’, een monumentaal gotisch huis met traptoren,  gebouwd door één van de meest toonaangevende Bruggelingen uit de 15de eeuw, Pieter Bladelin, raadsheer van Filips de Goede en schatbewaarder van de Orde van het Gulden Vlies.  In 1466 verkocht  aan Piero de Medici die het vergrootte en inrichtte als bankfiliaal, beheerd door Tomaso Portinari.
Naast de hoofdvleugel een lager gebouw met ingangspoort. Erboven, in een neogotische gepolychromeerde nis, bemerkt men Pieter Bladelin in knielende houding voor Onze-Lieve-Vrouw.
In het hoofdgebouw  van het Hof Bladelin, met de ronde toren met zeshoekige witstenen spits in gotische stijl,  bevindt zich de grote Ridderzaal van Pieter Bladelin met zijn respectabele moerbalken, versierd met balksleutels waarin de wapens van Filips de Goede en zijn echtgenote Isabella van Portugal werden gebeiteld.
De binnenplaats is aan de drie zijden omgeven door galerijen. Twee gebeeldhouwde kraagstenen herinneren aan Pieter Bladelin, op de ene staat een vrouw met een hond, middeleeuws symbool van de huwelijkstrouw, op de andere staat het verhaal van  aartsbisschop Alphège van Canterbury. (Alphege, die ontvoerd was door de Noormannen in 1011, weigerde het losgeld te betalen dat zijn overweldigers wilden hebben, omdat dit de fondsen voor de armen zou hebben uitgeput. Hij werd uiteindelijk in 1012 vermoord door de Noormannen).
Twee medaillons met portretbustes van Lorenzo de Medici en zijn vrouw Clarice Orsini, behoren tot de vroegste voorbeelden van de renaissancekunst in de Nederlanden.

HofBladelin3 HofBladelin4

Het historische gedeelte van het Hof Bladelin brengt je door alle fasen van de kunstgeschiedenis tot de 19de eeuw. In het oudste deel, gebouwd door Pieter Bladelin zelf, vind je bijvoorbeeld grote doeken geschilderd door Giulio Romano. Dat was de man die de fresco’s van niemand minder dan Rafaël in het Vaticaan afgewerkt heeft na diens overlijden. Deze wereldbekende fresco’s horen vandaag bij dé pronkstukken van de Vaticaanse musea. De doeken in het Hof Bladelin zijn kopieën van deze fresco’s door de man zelf die ze heeft afgewerkt. Het Hof Bladelin is een gebouw dat ons tastbare aansluiting geeft met een aantal topmomenten uit de Europese geschiedenis.
In 1819 stichtte priester Leon de Foere er de Congregatie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Hij versierde de kapel met beeldhouwwerk uit de vroegere kapel van het paleis van Karel van Lorreinen te Brussel. De zusters bouwden er onder andere een kantschool uit.  Vandaag zijn in het Hof Bladelin een klooster van de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën (een West-Vlaamse congregatie met hoofdhuis te Ruiselede), een museum en  serviceflats ondergebracht.